13.10. İmplant-Destek Bağlantı Şekli

İmplantın destek ile bağlandığı servikal bölgesi ilk uygulamalardan itibaren iki farklı şekilde oluşturulmuştur.

  • Eksternal bağlantılar ve
  • İnternal bağlantılar

Eksternal heksagonal bağlantının mekanik olarak yetersiz olduğu, bazı durumlarda estetik sıkıntılar ortaya koyabileceği görülmüştür. Bu nedenle günümüzde, antirotasyon özellikleri ön plana çıkarılmış, laboratuvar transfer işlemleri daha kolay ve periodontal problemlere daha az neden olan, yıkıcı kuvvetlerin daha az etkili olduğu internal bağlantılar tercih edilmektedir.

Temel olarak bu iki bağlantı şekli üzerinde desteğin pasif şekilde oturmasını sağlayacak ek dizaynlar şekillendirilmiştir. Veriler kron destek kompleksinin kuvvet uygulamaları sırasında hareketliliğini göstermiştir. Hekzagonal, oktagonal, sürtünmesel vb. şekillerde amaç hareket etmeyen destek yapılardır. Ancak, halen tamamen hareketsiz bağlantı şekli yoktur.

Resim 13.21 a, b. İnternal bağlantıda, negatif kısım implant servikaline, pozitif kısım destek tarafındadır.

Resim 13.22 a, b. Eksternal bağlantıda, pozitif kısım implant servikalinde, negatif kısım destek tarafındadır.

Mikrohareketliliğe sahip bağlantılar söz konusudur. Mikrohareketlilik ve yüksek tork seviyesi, düz ve açılı desteklerin vida bağlantılarında kırılmalara neden olur. Mikrohareketliliğin ortadan kaldırılması, stabilizasyonun sağlanması, destek, implant ve özellikle vidada streslerin uygun dağılımını, kırılma ve kayıp riskini azaltır.

Hakettiğinizi almanız için çalışıyoruz

Hastalarımıza hak ettikleri gülümsemeleri vermek için çalışıyoruz