13.14. Overdenture Tarzı Protezlerde Tutucunun Yerleştirilmesi
Overdenture tarzı implant destekli protezlerde, tutucu tipi ne olursa olsun, önceden hazırlanmış protezin, hasta ağzında veya laboratuarda bağlanması şeklinde iki yöntem vardır. Hasta ağzında yerleştirme, hekimin kontrolünde ve ağız içi pozisyonun daha iyi tespit edilebilmesi gibi avantajları nedeniyle daha çok tercih edilir. İmplantların yerleştirilmesinden önce hazırlanabilen protezlerin, osseointegrasyon döneminde geçici olarak kullanılabilmesi de diğer bir fayda olarak görülebilir.
Resim 13.44 a, b. Uygun olmayan açılı yerleştirilmiş implantlar üzerine, bağlantılı top başlı tutucularla sağlanan protezdeki sorunlar üzerine, lokatör tutucu ile değiştirilmesi düşünülmüştür. Paralel yerleştirilmemiş implantlar üzerine, bar ya da lokatör bağlantı kullanılmalıdır.
Resim 13.44 c. Çıkartılan top başlı bağlantılar solda, yerine yerleştirilecek olan lokatör bağlantılar taşıyıcıları ile birlikte sağda görülmektedir.
Resim 13.44 d, e. Lokatör bağlantılar, implantlar üzerine vidalanır. Ağız içinde bağlama yönteminde, kullanılacak akrilik rezinin retantif alanlara taşmaması için izolasyon halkaları implant servikal bölgesine yerleştirilir. Bu işlem yapılmadığı takdirde, protez akrilik rezinin sertleşmesinden sonra çıkartılamaz.
Resim 13.44 f, g. Bağlantı ve protez parçası içinde kalacak olan kapak kısmının yerleştirme sırasında temas etmeyecek kadar serbest duvarların oluşturulacağı boşluklar protez tarafında hazırlanır. Kapak kısmının içinde işlem sırasında kullanılan siyah tutucu plastik parçalar bulunmaktadır. Bu parçalar, işlem sırasında tutucu daimi.
Resim 13.44 h, ı. Sertleşmiş ve ağızdan çıkarılmış protez içinde, tutucu kapak kenarlarının ve diğer taşkınlıkların temizlenmesinden sonra siyah parçalar çıkarılır. Yerine daimi tutucu parçalar yerleştirilir. Vakaya göre, farklı rezilyenste sunulmuş olan plastik parçalar tercih edilir.
Resim 13.44 i. Bitirilmiş protez.